Bijzonder revalidatietraject waarbij mensen met gedeeltelijke dwarslaesie weer kunnen lopen

01/11/2018

Diverse media hebben deze week aandacht besteed aan de afronding van een bijzonder revalidatietraject in de Sint Maartenskliniek. Revalidant Gert-Jan (35 jaar) heeft een gedeeltelijke dwarslaesie en kan inmiddels weer lopen met behulp van elleboogkrukken en een implantaat in zijn rug.

Gert-Jan kreeg bijna 7 jaar geleden een dwarslaesie. Zijn behandelaar vertelde hem destijds: “Je zult straks alleen je arm kunnen bewegen, dan kun je tenminste nog je neus krabben als je jeuk hebt.” Later kwam hij bij de Sint Maartenskliniek voor een revalidatietraject. Ilse van Nes, revalidatiearts: "Gert-Jan was zeer gemotiveerd en trouw om zijn therapie te volgen en hij ging zeker vooruit. Toch liepen we tegen de grens aan van wat we samen konden bereiken.”


Het revalidatietraject waar de media aandacht aan besteedden was onderdeel van een studie van de Zwitserse neurowetenschapper professor Grégoire Courtine, die een revolutionaire nieuwe techniek ontwikkelde. Hierbij werd zenuwstimulatie uitgevoerd door een soort 'pacemaker' te implanteren die schokjes afgeeft naar de zenuwbanen die nodig zijn om te bewegen. Gert-Jan nam als eerste in Nederland deel aan deze studie. De Sint Maartenskliniek hielp Gert-Jan verder met zijn revalidatie, en het leren lopen, nadat het eerste behandeltraject in Zwitserland was afgerond. De doorontwikkeling van de technologie en behandeling vindt plaats in samenwerking met het Nederlandse bedrijf GTX medical. 

Grégoire Courtine, verbonden aan het Swiss Federal Institute of Technology (EPFL)van Lausanne, doet al ruim tien jaar onderzoek naar zenuwbeschadigingen en dwarslaesie. Zijn onderzoek draait om het vinden van een nieuwe manier om beschadigde zenuwen weer te kunnen aansturen. Hij slaagde erin om met een implantaat (sonde) de hersenprikkels voor bewegen door te zenden naar gedeeltelijk verlamde benen. In 2016 zocht hij naar patiënten, om te kijken of de technologie ook kon worden toegepast op mensen. Daarbij kwam de Sint Maartenskliniek in beeld, die Gert-Jan benaderde voor deelname aan dit unieke onderzoek. Gert-Jan verbleef een half jaar in Zwitserland. Daar werd hij geopereerd en kreeg hij een sonde in zijn ruggenmerg en een soort pacemaker in zijn buikholte. Daarmee kan het ruggenmerg elektrisch worden gestimuleerd. In combinatie met intensieve fysiotherapie bleek dat Gert-Jan in staat was om weer te lopen.

Met op 31 oktober 2018 de publicatie van het onderzoek van professor Courtine in het onderzoeksblad Nature, is de proef met Gert-Jan succesvol afgesloten. Hij heeft dankzij het onderzoekstraject aanzienlijke vooruitgang geboekt en kan momenteel met krukken lopen: “Ik ben door alle inzet van de afgelopen jaren veel zelfstandiger geworden, maar het kost ook nog steeds erg veel inspanning om stappen te zetten. Met de doorontwikkeling van deze technologie zal dat in de toekomst vast vlotter gaan.” 

Lees meer: