Blijven bewegen is effectief bij lage rugklachten

22/03/2018

Vandaag publiceerde het prestigieuze tijdschrift The Lancet een serie van drie artikelen over lage rugklachten. Aan het onderzoek heeft een groep van 30 wetenschappers uit de hele wereld meegewerkt, waaronder revalidatiearts prof. dr. Rob Smeets. De verschijning van deze artikelen heeft niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd, tot persaandacht geleid.

Veel patiënten met lage rugklachten krijgen verkeerde zorg, wat schadelijk is voor miljoenen patiënten in de wereld en een enorme verspilling van financiële middelen. De zorg voor rugklachten moet beter georganiseerd worden: de juiste behandelingen moeten worden voorgeschreven en vergoed. Dit blijkt onderzoek van grote groep vooraanstaande internationale onderzoekers, waarond hoogleraar doelmatigheidsonderzoek Maurits van Tulder: “Blijven bewegen en werken is minstens even effectief en betekent een forse kostenbesparing voor de samenleving.”

Hoge kosten behandelingen
Naast de conclusie dat veel behandelingen door medici nauwelijks effectief zijn en soms zelf schade aanrichten, zien de wetenschappers ook een bedenkelijke financiële kant aan de zorg rondom lage rugklachten. Onderzoeker Maurits “Er wordt heel veel geld verdiend aan de behandeling van lage rugklachten. Geld dat te vaak niet het gewenste resultaat oplevert, namelijk blijvende, substantiële vermindering van de rugklachten. Daarnaast kosten het ziekteverzuim en de uitkeringen bij werkloosheid de samenleving ook erg veel geld. In Nederland is dat ruim 3,5 miljard Euro per jaar. Bij een andere aanpak had dit deels bespaard kunnen worden.”

Behandelingen niet of weinig effectief
Lage rugklachten zijn een symptoom en niet een ziekte. De exacte oorzaak voor het ontstaan van de klachten is meestal onbekend. Van Tulder: “Veel behandelingen zijn niet of weinig effectief. Sterker nog; allerlei behandelingen maken het alleen maar erger”. Afwijkingen die gezien worden op MRI en CT scans komen net zo vaak voor bij mensen met als zonder lage rugklachten. Ongeveer een kwart van de mensen met langdurige chronische lage rugklachten krijgt een morfine-achtige pijnstiller voorgeschreven, een verslavend middel met veel bijwerkingen.

Meer bewegen
Wat moet je dan wel doen als je rugklachten hebt? Van Tulder: “Ons onderzoek toont aan dat actief blijven en oefeningen doen de beste strategieën zijn om zelf met lage rugklachten om te gaan, zelfs als dat leidt tot tijdelijke pijntoename. Ook is het heel belangrijk om aan het werk te blijven en dagelijkse activiteiten en hobby’s te blijven uitvoeren.” Lage rugpijn is wereldwijd een van de belangrijkste gezondheidsproblemen. Ondanks dat is er volgens de onderzoekers nog steeds veel onwetendheid over lage rugklachten onder patiënten, zorgverleners en zorgverzekeraars.

Onderzoeksgroep
Het onderzoek is uitgevoerd door een grote groep internationale wetenschappers, waaronder vanuit Nederland: Maurits van Tulder (VU Amsterdam), Bart Koes (Erasmus Medical Center), Han Anema (VU Medical Center), Rob Smeets (Maastricht University), Wilco Peul (Leiden University).

Bron: VU/ANP

Lees meer

In de media