Boek 'Revalidatie na een beenamputatie'

06/01/2018

Deze week verscheen het boek 'Revalidatie na een beenamputatie', geschreven door de hoogleraren revalidatiegeneeskunde prof. dr. Jan Geertzen en prof. dr. Hans Rietman.

Door de vergrijzing in Nederland zijn er steeds meer mensen met aandoeningen zoals arteriosclerose en diabetes mellitus die kunnen leiden tot stoornissen van de benen. Deze aandoeningen kunnen uiteindelijk leiden tot een amputatie. Dit overkomt 20 op de 100.000 mensen in Nederland. Daarnaast vinden er amputaties plaats ten gevolge van ongevallen, kwaadaardige tumoren en infecties. Een relatief kleine groep mensen heeft bij de geboorte reeds een aanlegstoornis aan een of beide benen: een congenitaal reductiedefect. Mensen met een amputatie gebruiken vaak een prothese, voorgeschreven tijdens een – meestal langdurig – multidisciplinair revalidatietraject.

In Revalidatie na een beenamputatie leggen de auteurs een relatie tussen de chirurgische procedures ten aanzien van amputaties en de revalidatie van de persoon met een amputatie. Naast epidemiologische aspecten worden eerst de chirurgische aspecten uitvoerig beschreven vanuit de vaatchirurgische, traumatologische en oncologische benadering. Daarna wordt uitgebreid aandacht besteed aan de revalidatiegeneeskundige, para- en perimedische, prothese-technische en biomechanische onderwerpen.

Revalidatie na een beenamputatie is bestemd voor elke behandelaar die binnen ziekenhuizen, revalidatiecentra of verpleeghuizen mensen met een beenamputatie behandelt en begeleidt.

Auteurs
Prof. dr. J.H.B. Geertzen is als hoogleraar Revalidatiegeneeskunde verbonden aan de
afdeling Revalidatiegeneeskunde van het Centrum voor Revalidatie van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Prof. dr. J.S. Rietman is als hoogleraar Revalidatiegeneeskunde en Technologie verbonden aan Roessingh Research and Development, van de Universiteit Twente in Enschede.


Het boek is nu verkrijgbaar
ISBN 978 90 232 5533 8
440 pagina's
Auteurs: J.H.B. Geertzen en J.S. Rietman (redactie)
Uitgever: Koninklijke Van Gorcum, Assen
Te bestellen via Uitgeverij Van  Gorcum