Campagne #ditisCP van start

28/06/2018

Met de campagne #ditisCP zet de BOSK, vereniging van mensen met cerebrale parese, vooroordelen rond de handicap cerebrale parese (CP) op de kaart. CP is de meest voorkomende, ongeneeslijke, lichamelijke beperking bij kinderen. En tegelijkertijd de minst bekende, waardoor mensen snel hun oordeel klaar hebben. Hoog tijd dus voor minder vooroordelen.

Leven met cerebrale parese, een gevecht tegen vooroordelen

Waarom begint de BOSK deze campagne?
Als je in een rolstoel zit, reageren mensen anders op je. Met een spastische hand of een andere manier van lopen, word je niet altijd voor vol aangezien. In Nederland worden ieder jaar 400 kinderen met cerebrale parese (CP) geboren, maar op straat kent niemand deze aandoening. Hierdoor lopen deze kinderen, jongeren en volwassenen tegen een hoop vooroordelen aan. 

Tijd dus voor minder vooroordelen 
Daarom brengt de BOSK in de campagne de vooroordelen in beeld. De drie hoofdrolspelers zijn: Jeffrey (uit Enkhuizen), Lauren (uit Vught) en Romy (uit Breda). In drie korte films op www.ditisCP.nl vertellen zij hoe andere mensen soms door een andere bril naar hen kijken. Romy (9 jaar): “Als ik in de speeltuin speel en ik heb mijn spalk om, hoor ik vaak ‘Heb jij een gebroken been?’” Lauren (16 jaar): “Ik vind het best moeilijk om contacten te maken met leeftijdsgenoten uit angst om opnieuw afgewezen te worden.” En topsporter Jeffrey Stuut (23 jaar): “Oordeel pas als je iemand echt kent.”

Campagnesite DitisCP.nl
Op www.ditiscp.nl staan de drie films, verdere informatie over CP, plus de films van de vorige campagne waarin mensen met CP laten zien hoe het is om te leven met CP. Tijdens de campagne kunnen mensen met CP en/of hun ouders hun ervaringen met vooroordelen rond CP delen via #ditisCP. Zo zetten we samen de vooroordelen over CP in Nederland op de kaart.

De campagne loopt tot en met 23 juli 2018 en is mede mogelijk gemaakt dankzij de opbrengst van de actie Steptember.