Eerste ziekenhuizen compenseren pensioenaftopping

11/12/2015

Minstens vijf algemene ziekenhuizen gaan 100 procent van het vrijgevallen werkgeversdeel van de pensioenpremie terugbetalen aan medisch specialisten in loondienst. Dat concluderen de Federatie Medisch Specialisten en de LAD op basis van lokale onderhandelingen die medisch specialisten met hun raden van bestuur voeren.

De Federatie en de LAD adviseren om ruchtbaarheid te geven aan deze stap, die laat zien dat de raden van bestuur hun nek uitsteken voor hun werknemers.
"Op verzoek van de instellingen zelf maken we niet bekend waar er een deal is gesloten", zegt onderhandelaar Rob Koster. "We zien dit als een belangrijke stap van de raden van bestuur, die hiermee hun nek uitsteken."

Daarbij signaleren de Federatie en de LAD dat het ongenoegen onder de leden van de NVZ toeneemt. "De NVZ werkt polarisatie in de hand onder werknemers door angstbeelden te schetsen dat er een ontslaggolf dreigt door de opstelling van de medisch specialisten in dienstverband", vult Jan Willem Le Febre aan, die net als Koster onderhandelaar is bij de Federatie en de LAD. "Dit terwijl wat ze vragen binnen de grenzen van hun eigen arbeidsvoorwaardenpakket blijft."

De NVZ is vooralsnog bereid tot een compensatie van maximaal 53 procent, terwijl de Federatie en de LAD inzetten op volledige compensatie. Medisch specialisten lopen immers duizenden euro’s per jaar aan pensioen mis. "Voor individuele ziekenhuizen gaat het om gemiddeld 200.000 euro, terwijl het voor een individuele medisch specialist grote gevolgen heeft", aldus Koster.

De Federatie en de LAD blijven daarom medisch specialisten bijstaan om lokaal tot een oplossing te komen met de raden van bestuur. In vier algemene ziekenhuizen zijn de gesprekken volgens de Federatie en de LAD tussen de medisch specialisten en de raden van bestuur vastgelopen. Bij de overige ziekenhuizen lopen de onderhandelingen nog.

Lees ook het artikel in Medisch Contact.

Bron: www.lad.nl