Genomineerden Medische Inspirator prijs 2019

18/06/2019

De Hoogstraat Revalidatie is met het project ‘Augmented Rehab’ één van de drie genomineerden voor de Medische Inspirator prijs 2019! In oktober a.s. start de campagneperiode waarin iedereen kan stemmen op de drie nominaties, waarna een winnaar uit de bus komt.

Een jury van experts selecteerde uit de vele mooie inzendingen drie projecten die de meest inspirerende samenwerking tussen patiënt, patiëntenorganisatie en onderzoeker en innovatief voorstel laten zien.  Naast 'Augmented Rehab' zijn de andere twee genomineerde inzendingen 'Eigen vet voor een brandend probleem' en 'KIJK: dit ben ik'. Zie onderaan dit bericht voor meer informatie over de projecten.

Medische Inspirator Prijs

De Medische Inspirator prijs is een prijs voor de meest inspirerende samenwerking tussen patiënt, patiëntenorganisatie en onderzoeker. De prijs is bedoeld voor de financiering van een project waarin de onderzoeksbehoefte van patiënten centraal staat. Hierin is het essentieel dat er een grote mate van co-creatie is met patiënt en patiëntenorganisatie om zo een duurzame en evenwichtige samenwerking te bewerkstelligen.
Elk jaar selecteert een onafhankelijke jury van experts de genomineerde onderzoeksprojecten die overtuigend aansluiten bij een patiëntbehoefte en gericht zijn op het realiseren van een medisch product. Er wordt ook nadrukkelijk gekeken naar de samenwerking met patiënten in het onderzoek. Deze projectgroepen worden begeleid in het opnemen van een promotievideo die gebruikt wordt tijdens een vierweekse campagneperiode. De campagne voor de Medische Inspirator prijs 2019 start op 14 oktober 2019. Tijdens deze campagneperiode kan het algemeen publiek stemmen op de meest inspirerende samenwerking en innovatief voorstel. De winnaar van de Medische Inspirator prijs ontvangt een bedrag ter waarde van maximaal € 100.000, bedoeld voor het realiseren van het onderzoeksproject. 

Over 'Augmented Rehab'

Uit onderzoek blijkt dat het erg moeilijk is om patiënten met een dwarslaesie blijvend te motiveren voor het doen van dagelijkse oefeningen, ondanks de grote meerwaarde. 
Door middel van Mixed Reality (MR) kan er tijdelijk een andere wereld worden gecreëerd. In deze wereld kan de patiënt even ontsnappen uit de werkelijke wereld. Tegelijkertijd kan deze wereld bijdragen aan de revalidatie door activerende elementen toe te voegen en biedt het talloze mogelijkheden tot informeren. Bijvoorbeeld door een persoon (zoals een bekende Nederlander met een dwarslaesie) als hologram uitleg te laten geven over de aandoening gebruikmakend van 3D modellen van het ruggenmerg. Er wordt gebruik gemaakt van een MR-bril: dit is een draadloze bril waardoor de werkelijke wereld zichtbaar blijft maar tevens 3D hologrammen in deze wereld worden geprojecteerd.

Wat deze samenwerking zo inspirerend maakt, is dat meerdere deskundigen elkaar vinden in dit project. De patiënt, therapeut, onderzoeker, patiëntorganisatie én het bedrijfsleven slaan de handen ineen om met het project ‘Augmented Rehab’ (betekenis: verrijkte revalidatie) een inspirerend oefenen beweegaanbod te ontwikkelen in de vorm van MR-games voor patiënten met een dwarslaesie. Tevens is het doel een 3D informatiemodule te ontwikkelen over de aandoening, secundaire stoornissen zoals decubitus en het (leren) leven met de aandoening. Door middel van de Agile Scrum methode zal het bedrijfsleven samen met patiënten en therapeuten games gaan ontwikkelen die passen bij de behoeftes van de eindgebruikers.

Aan het project 'Augmented Rehab' werken mee: dr. J. Stolwijk-Swuste (Revalidatiecentrum De Hoogstraat), ing. K. Wit (ervaringsdeskundige), Drs. J. Janssen (Holomoves), Dr. K. Valkenet (Holomoves) en Dr. S. van Langeveld (Revalidatiecentrum De Hoogstraat). 

De andere onderzoeksprojecten

 • Eigen vet voor een brandend probleem
  Drs. L. Vriend (Universitair Medisch Centrum Groningen), F. van Berkel (lid van Vereniging van Mensen met Brandwonden), T. Radstake (Vereniging van Mensen met Brandwonden), Dr. C. van Schie (Nederlandse Brandwonden Stichting). 
  ‘Eigen vet voor een brandend probleem’ wil een nieuwe anti-littekentherapie ontwikkelen via het toepassen van SVF: Stromal Vascular Fraction. Dit is een sterk geconcentreerde vorm van ‘vet’ die middels een injectie toegepast kan worden om wonden sneller te laten genezen en om littekens
  tegen te gaan of te verminderen.
 • KIJK: Dit ben ik!
  Dr. A. Lichtwarck-Aschoff (Radboud Universiteit Nijmegen), Dr. J. Stoffelen (Zorgbelang Inclusief), S. Wiersma (JongerenNetwerk), Dr. S. van den Berg (Radboud Universiteit Nijmegen) en Prof. Dr. R. Otten (Pluryn). 
  KIJK: Dit ben ik! richt zich op jongeren en heeft iamYu ontwikkeld: een innovatieve app speciaal voor de dagelijkse jeugdzorg praktijk die behandeling op maat ondersteunt middels gepersonaliseerd monitoren, visualiseren en analyseren.

Foto: Genomineerden Medische Inspiratorprijs 2019 - bron ZonMw.nl
Lees meer: ZonMw.nl en DeHoogstraat.nl