Handboek 'In eigen hand'

28/02/2014

Een handboek geschreven vanuit de eigen ervaringsdeskundigheid in het zelfstandig verzorgen van baby's en peuters voor functioneel éénhandigen en hun professionals in de zorg- en hulpverlening.

Met dit boek 'In eigen hand' wil auteur Lilian Wolthuis voorkomen dat ouders met een lichamelijke handicap vergelijkbaar aan die van haar, opnieuw het wiel moeten uitvinden. In twintig thema's van til- en houdingstechnieken, borstvoedingshoudingen, tot de zelfstandigheid van het kind, biedt het boek - naast algemene handigheden - specifieke tips voor de verzorging van kleine kinderen met het gebruik van slechts één hand.

Lilian Wolthuis maakt sneller dan de meeste ouders gebruik van de mogelijkheden van het kind zelf, zoals bijvoorbeeld het grijpreflex. Een baby knijpt al jong stevig zijn knuistjes om de vinger van een volwassene, die kan het kind dan omhoog trekken. Daarbij stimuleerde ze haar kinderen al vroeg om zich als 'aapjes' aan haar vast te klampen.

Het boek is geschikt voor ouders of grootouders die door amputatie, dystrofie of verlamming slechts één hand kunnen gebruiken, maar ook voor degenen die door bijvoorbeeld een handletsel of recent ontstane handproblematiek hun kind tijdelijk of blijvend op éénhandige wijze moeten verzorgen.