Ipsen Revalidatie Jaarprijs 2017 voor Inez van der Ham

09/11/2017

De Ipsen Revalidatie Jaarprijs van 20.000 euro is gewonnen door Inez van der Ham van Rijndam Revalidatie met het project 'Cirkels van Nabijheid'.

Met de Cirkelmethode leren kinderen op speelse wijze dat de mensen die zij tegenkomen behoren tot verschillende sociale groepen. Drie cirkels van nabijheid: Familie, Kennissen, juffen en therapeuten en vreemden. Met als doel dat het kind zich bewust wordt van zijn autonomie en beseft dat het zelf baas is over zijn lichaam en zijn grenzen leert voelen en aangeven.

De Cirkelmethode wordt op dit moment alleen bij Rijndam Kinderrevalidatie gebruikt en is ontstaan als antwoord op de dringende vraag van ouders met betrekking tot de kwetsbaarheid en weerbaarheid van hun kind. Deze methode leert het kind weerbaar te zijn in situaties waarbij anderen zich niet aan die grenzen houden. Het geeft jonge kinderen op speelse wijze een betere start in het leven en voorkomt dat de risicovolle aangeleerde afhankelijkheid optreedt.

De Ipsen prijs biedt de mogelijkheid om meerdere versies van de methode beschikbaar te maken voor kinderen van alle leeftijden (vanaf 4 jaar) met verschillende leer- en intelligentieniveaus. En versies te maken voor het begeleiden van individuen en een die gebruikt kan worden voor groepen. De methode wordt beschikbaar gesteld voor andere revalidatie-instellingen en het speciaal onderwijs.

De prijs wordt beschikbaar gesteld door Ipsen Farmaceutica in het kader van Innovation for patient care binnen de revalidatiezorg en is tijdens de Algemene Ledenvergadering van de VRA op 9 november 2017 voor de zesde keer uitgereikt. Het doel van deze prijs is om patiëntenzorg binnen de revalidatie verder te verbeteren. De prijs wordt uitgereikt voor een projectvoorstel waarvan patiënten direct en meetbaar kunnen profiteren in de dagelijkse revalidatiezorg. Met het geldbedrag van 20.000 euro kan het initiatief worden opgestart of gerealiseerd en mogelijk worden geïmplementeerd.

Uit de vele, kwalitatief goede inzendingen, met stuk voor stuk mooie initiatieven heeft de jury 3 projectvoorstellen geselecteerd en de projectleiders uitgenodigd de voorstellen verder uit te werken voor de tweede ronde. De drie genomineerde voorstellen waren alle drie waardig om de Ipsen Revalidatie Jaarprijs te winnen en het was een moeilijke taak voor de jury om een winnaar te kiezen.

De andere twee genomineerden (en projecten) voor deze prijs waren:
- Zinvolle doelen in de revalidatie, Vincent de Groot, VUmc
- Check je zit – Coen van Bennekom, Heliomare

Voor deelname aan de Ipsen Revalidatie Jaarprijs 2018 kan tot 1 mei 2018 een voorstel ingediend worden. Voor informatie zie VRA-website/Wetenschap/Prijzen.