Jonge Klaren enquête

21/05/2014

De Jonge Specialist heeft in de afgelopen maanden een enquête gehouden onder alle jonge klaren en bijna afgestudeerde aios. Vandaag worden de eerste resultaten gepresenteerd.

De werkloosheid onder jonge medisch specialisten houdt aan. Steeds meer jonge klaren zoeken noodgedwongen hun heil in het buitenland om hun registratie als arts te behouden. Dat blijkt uit onderzoek van De Jonge Specialist (DJS), de belangenvereniging van medisch specialisten in opleiding. De Orde van Medisch Specialisten (OMS) is bezorgd over de 'vlucht van jonge medici naar het buitenland' en wil samen met ziekenhuizen, zorgverzekeraars en het ministerie van VWS een banenplan maken waarmee deze maatschappelijke ongewenst 'braindrain' een halt kan worden toegeroepen.

Uit de cijfers van DJS blijkt dat de uitstroom van jonge medisch specialisten naar het buitenland dit jaar uitkomt op 5 procent. Dat is een vervijfvoudiging ten opzichte van een jaar eerder. In totaal zijn er volgens DJS circa 3.000 jonge klaren, waarvan er ca 1.300 hebben meegewerkt aan deze enquête.

Uit de resultaten blijkt dat landelijk gezien 44% na het afronden van de opleiding een vaste aanstelling krijgt en 44% een tijdelijke aanstelling.
Voor de revalidatiegeneeskunde zijn de cijfers een stuk positiever:
- 82% - vaste aanstelling
- 15% - tijdelijke aanstelling
- 3% - niet werkzaam met andere reden dan werkloos
 
Zie deze link naar het overzicht met alle onderzoeksresultaten.

Zie hieronder de volledige persberichten van De Jonge Specialist (DJS) en de Orde van Medisch Specialisten (OMS).