Klokhuis Wetenschapsprijs 2018 voor Marleen Sol

09/11/2018

Het onderzoek “Rolstoel-les voor kinderen die een rolstoel gebruiken” is de winnaar van de derde Klokhuis Wetenschapsprijs. Het winnende project is van PhD student Marleen Sol (Hogeschool Utrecht/Universitair Medisch Centrum Utrecht). Op woensdag 7 november maakte Klokhuispresentator Janouk Kelderman de winnaar bekend tijdens de junioropening van wetenschapsfilmfestival InScience.

Uit 70 inzendingen, afkomstig van universiteiten, hogescholen en umc’s in Nederland, zijn tien onderzoeken genomineerd. Het doel van de prijs is om een breed en jong publiek bekend te maken met wetenschappelijk onderzoek in Nederland. 

Het project van Marleen Sol is gekozen door kinderen, die via de website van het programma Het Klokhuis konden stemmen op het onderzoek dat zij het meest interessant en relevant vinden. In totaal hebben 7.108 kinderen een stem uitgebracht. Het winnende onderzoek behaalde 1.466 stemmen. Met dit onderzoek krijgen artsen en onderzoekers meer inzicht in hoe goed kinderen in een rolstoel kunnen rijden en of een rolstoeltraining het rolstoelgebruik verbetert.

Winnaar Marleen Sol nam de prijs in ontvangst: “Wat een mooie kans om kinderen te laten zien wat we te weten zijn gekomen tijdens dit onderzoek. Het is belangrijk dat kinderen in rolstoelen goed leren omgaan met hun rolstoel, zodat ze mee kunnen doen met andere kinderen”.

Naast de uitreiking van de prijs, werd de première van de Klokhuisaflevering ‘Onderzoek bij kinderkanker’ getoond, het winnende onderzoek van vorig jaar. Ook over het winnende onderzoek van dit jaar wordt een wetenschapsaflevering van Het Klokhuis gemaakt.

Zie ook het artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Revalidatiegeneeskunde van Marleen Sol et al over dit project. Het is onderaan aan dit Nieuwsartikel toegevoegd.

Marleen Sol is promovendus van prof. dr. Anne Visser-Meily en heeft als copromotoren Olaf Verschuren en Janke de Groot. Het project "Rolstoel-les voor kinderen die een rolstoel gebruiken" is een samenwerking tussen Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht en Hogeschool Utrecht.