Nederlander krijgt breingestuurde robotarm

26/04/2017

Voormalig vrachtwagenchauffeur Johan Baggerman heeft als eerste Nederlander een zogeheten klikrobotarm gekregen. Het bijzondere aan deze robotarm is dat hij ‘m kan aansturen met zijn gedachten. Wereldwijd zijn er maar een paar mensen met zo’n prothese. Baggerman kreeg zijn prothese van chirurg Jan Paul Frölke en revalidatiearts Henk van de Meent van het academische Radboudumc in Nijmegen. De artsen hebben bijna zeven jaar aan de kunstarm gewerkt.

Johan Baggerman verloor zijn linkerarm zeven jaar geleden bij een ernstig ongeluk met zijn vrachtwagen. Een trauma-arts moest zijn arm ter plekke boven de elleboog amputeren. Na een revalidatie en enkele operaties heeft hij op 21 april jl. zijn robotarm aangeklikt gekregen door zijn revalidatiearts Henk van de Meent.

Klik op de illustratie hieronder voor het filmpje op EenVandaag d.d. 25-4-2017

Enorme vooruitgang

"Het voelt nog vreemd, helemaal niet als 'mijn' arm", zei Baggerman. "Ik moet er nog erg aan wennen. Maar op den duur kan ik mijn hand weer openen en sluiten, mijn elleboog buigen en de pols draaien. Dat is een enorme vooruitgang vergeleken bij een gewone prothese."
Zo'n zeven jaar geleden had de eerste mens ter wereld een met het brein bestuurbaar kunstbeen gekregen. Frölke en Van de Meent zochten uit hoe ze die techniek voor kunstarmen konden gebruiken. In 2013 onderging Baggerman zijn eerste operatie. "Twee operaties later, in 2016, kon ik gaan oefenen met het sturen van breincommando's als 'hand open' en 'buig pols'. Nu ik de robotarm echt heb, duurt het nog zeker een jaar voor ik alle bewegingen onder controle heb. Het is heel vermoeiend, want je bent steeds bewust aan het denken", legt hij uit.

'Normale' arm

Baggerman verwacht niet dat hij ooit weer een 'normale' arm zal hebben. "Maar ik denk wel dat de gewone dagelijkse dingen zoals een potje opendraaien, een aai geven en een klusje doen weer binnen bereik komen. En daar ben ik heel blij mee."De breingestuurde robotarm is nog niet op grote schaal beschikbaar. Voorlopig wordt per patiënt bekeken of zo'n arm een optie is.

Bronnen: RTL Nieuws en EenVandaag