Nominaties Medisch Contact Communicatieprijs bekend

10/12/2014

Vijf projecten die de communicatie tussen arts en patiënt aantoonbaar hebben verbeterd, zijn genomineerd voor de Medisch Contact Communicatieprijs 2014. Op donderdag 22 januari maakt de jury bekend wie naar huis gaat met een keramieken kunstwerk en een bedrag van 2000 euro.

De genomineerde initiatieven hebben allemaal tot doel om diagnostiek en behandeling beter af te stemmen op de patiënt. Zo is een project van het Radboudumc genomineerd waarbij longartsen COPD-patiënten zelf laten nadenken over wat ze willen bereiken met de behandeling en laten meeschrijven aan hun zorgplan. In het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis is een online keuzehulp ontwikkeld voor mannen met prostaatkanker die moeten kiezen tussen direct behandelen of afwachten. En de drie noordelijke GGD’s hebben een website gemaakt waar jongeren gratis en anoniem hulp kunnen krijgen bij seksuele problemen.

Onderzoeksinstituut Nivel maakte samen met patiëntenorganisatie Hematon PatientTIME, een online programma om patiënten met een (non-)hodgkinlymfoom voor te bereiden op gesprekken met hun arts. En de laatste kanshebber is een cultuur- en deels taalvrije dementietest voor migranten die geen Nederlands spreken en nauwelijks scholing hebben gehad, ontwikkeld in onder meer het Slotervaartziekenhuis.

De Medisch Contact Communicatieprijs 2014 is een initiatief van de Stichting Voorlichting Patiënten (SVP). Het bestuur van de stichting selecteerde bij deze vijfde editie van de prijs 9 projecten uit 63 inzendingen. Een deskundige jury bestaand uit vertegenwoordigers van verschillende artsen- en patiëntenorganisaties koos daar de vijf genoemde genomineerden uit. Tot 16 januari kan het publiek online stemmen en mede bepalen welke van deze vijf projecten wint. De prijsuitreiking vindt plaats bij de VvAA en is mede mogelijk gemaakt door MediRisk.

De vijf genomineerden:
1. Cultuurvrij testen op dementie
2. Anoniem naar de online seksuoloog
3. COPD-patiënt schrijft mee aan zorgplan
4. Keuzehulp voor mannen met prostaat kanker
5. Patiënten leren praten met de arts

Klik hier voor meer informatie over de genomineerden en om een stem uit te brengen.

Klik hier voor meer informatie over de Medisch Contact Communicatieprijs.