Podcast over impact chronische ziekte op ouderschap

25/01/2021

De helft van de Nederlanders is chronisch ziek. En een deel daarvan is óók vader of moeder. Niet alleen ziek is een vierdelige podcast van stichting BMP waarin journalist Maarten Dallinga met vier moeders praat over de impact van een langdurige ziekte op het ouderschap en gezinsleven.

Journalist Maarten Dallinga met Karen, Christel, Sonja en Marleen over schuldgevoel, aanvaarden, communicatie en de toekomst. Deze moeders vragen meer aandacht voor de impact van langdurige ziekte op het ouderschap. De eerste aflevering van de podcast is beschikbaar op dinsdag 26 januari.

Kringen van stiltes
Voor ouders geldt dat het moeilijk is om binnen en buiten het gezin het gesprek over de gevolgen van een ziekte zoals reuma of kanker te starten. Zij worstelen met vragen als: wat vertel ik wel en niet aan mijn kinderen en op welke leeftijd doe ik dat? Wanneer belast ik mijn kinderen te veel? Binnen deze gezinnen heerst een zorgzame stilte. Ook buiten het gezin wordt weinig gesproken, omdat het lastig is uit te leggen waar het over gaat en omdat ouders niet altijd met hun ziekte bezig willen zijn. Zij zijn meer dan alleen hun ziekte. Dit zou je meer een vermijdende stilte kunnen noemen. Doordat ouders weinig praten wordt het vinden van oplossingen voor (opvoed)vragen lastiger. Dit leidt vaak tot gevoelens van schuld en schaamte.

Wees belangstellend en stel vragen
Stichting BMP is door ouders en patiëntenorganisaties benaderd met de vraag hoe deze kringen van stilte kunnen worden doorbroken en om uit te vinden hoe en aan wie ouders hun verhaal over chronische ziekte, ouderschap en opvoeden willen vertellen. Dit heeft geleid tot het ontwikkelen van het project Ronduit ziek waarin onder andere een VerhalenKaravaan voor ouders is ontwikkeld. Op basis van deze VerhalenKaravaan is de podcast Niet alleen ziek gemaakt. De moeders willen direct betrokkenen uitnodigen om belangstellend vragen te stellen en andere ouders herkenning bieden. Ook vinden zij dat het gesprek over ouderschap onderdeel moet zijn van de behandeling van de ziekte.

Overzicht afleveringen Niet Alleen ziek
Aflevering 1 – Schuldgevoel - 26 januari 2021
Aflevering 2 – Aanvaarden - 2 februari 2021
Aflevering 3 – Communicatie - 9 februari 2021
Aflevering 4 – Toekomst - 16 februari 202

Niet alleen ziek is gemaakt door journalist Maarten Dallinga (maker van meerdere prijswinnende podcastseries, waaronder Verstrikt) en vanaf 26 januari 2021 te beluisteren via www.stichtingbmp.nl en podcastapps als Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts en Stitcher. Abonneren is gratis.

De trailer van Niet alleen ziek is hier te beluisteren.