Revalidatiearts dr. Casper van Koppenhagen publiceert boek: ‘Ik had je gedacht mijn kind’

28/09/2015

Op 20 september is het boek ‘Ik had je gedacht mijn kind’ verschenen. Het boek is geschreven door revalidatiearts dr. Casper van Koppenhagen, aangevuld door zijn vrouw Laura Soudijn.

‘We moeten hem laten gaan. Hoezeer alles in mij schreeuwt dat het niet kan. We moeten hem loslaten. Voor zijn bestwil, alleen voor zijn bestwil’.

Kinderen krijgen was hun grote droom. Dolgelukkig zijn Casper van Kopenhagen en Laura Soudijn als Laura begin 2004 zwanger is. Als Lennard wordt geboren is zijn lijfje blauw en ademt hij niet. Hij blijkt meerdere aangeboren afwijkingen te hebben. Een week later sterft hij. Een jaar later is Laura opnieuw zwanger, maar na 20 weken zijn ook bij Simon dezelfde afwijkingen te zien. Simon overlijdt voortijdig.
Pas naderhand wordt duidelijk dat de zoons van Casper leden aan een uiterst zeldzaam syndroom. Uit onderzoek blijkt dat het voor zijn vrouw Laura onmogelijk is om levensvatbare jongens ter wereld te brengen.
Na een lange rouwperiode proberen Casper en Laura kunstmatig de zwangerschap van een meisje op te wekken. Hun pogingen blijven zonder succes. Uiteindelijk zien ze zich genoodzaakt hun kinderwens op te geven en besluiten ze samen verder te gaan.

Elf jaar na de dood van hun oudste zoon Lennard besluiten ze het verhaal van hun twee kinderen en hun kinderwens te publiceren. Casper beschrijft in het boek direct en zonder zichzelf te ontzien wat hij meemaakte. Zijn relaas wordt aangevuld met fragmenten uit het dagboek van Laura. Dit ontwapenende, eerlijke en ontroerende boek gaat over ontreddering en kwetsbaarheid, over liefde en levenskracht. Het boek biedt tevens inzicht in ethische kwesties over kwaliteit van leven én in de verschillende fasen van een rouwproces.

Het schrijven van deze persoonlijke geschiedenis had voor Casper aanvankelijk vooral een therapeutische waarde. Nu het is gepubliceerd hoopt hij troost te bieden aan (jonge) ouders die een kind verloren hebben of op een andere manier in moeilijke omstandigheden verkeren. Hoe verwerken ze hun verdriet? Hoe reageert hun omgeving en hoe moeten ze daar mee om zien te gaan?
Daarnaast wil hij zijn ervaringen delen met professionals in de gezondheidszorg. Volgens Casper bevestigt zijn verhaal tegelijkertijd de rijkdom van het krijgen van gezonde kinderen.

Lees hier enkele pagina’s van het boek.

Ik had je gedacht mijn kind
Casper van Koppenhagen
Uitgave september 2015
Klapwijk & Keijsers Uitgevers
ISBN 9789490217655
216 pagina's
€ 17,95

In de media:
- Radio één vandaag 16-9-2015 – link naar radiofragment
- Spijkers met koppen, Radio 2, 26-9-2015 – link naar radiofragment
- Algemeen Dagblad, 19-9-2015 – We lieten Lennard en Simon los uit liefde