Revalidatiearts Jorik Nonnekes ontvangt KNAW Early Career Award

10/11/2020

Dr. Jorik Nonnekes, revalidatiearts in het Radboudumc en de Sint Maartenskliniek, is een van de twaalf jonge onderzoekers die een KNAW Early Career Award hebben ontvangen.

De prijs, een bedrag van 15.000 euro en een kunstwerk, is bedoeld voor onderzoekers in Nederland die aan het begin van hun carrière staan en vernieuwende, originele onderzoeksideeën hebben. Op 15 februari 2021 vind de uitreiking van de KNAW Early Career Award plaats. De prijs wordt voor de tweede keer uitgereikt.

Jorik Nonnekes onderzoekt de diagnostiek en persoonsgerichte behandeling van complexe neurologische loopstoornissen. Hij slaat daarbij een brug tussen (fundamenteel) wetenschappelijk onderzoek en de dagelijkse klinische praktijk, en werkt op het grensvlak van diverse disciplines en vakgebieden. Zijn werk resulteerde in nieuwe behandelregels voor bevriezen van lopen bij Parkinson en loopstoornissen na een beroerte. Daarnaast heeft hij een nieuwe benadering ontwikkeld voor de interpretatie van loopstoornissen. Deze methodes worden internationaal al veel gebruikt in de dagelijkse praktijk, en vormen de basis voor toekomstig onderzoek.

Vernieuwende ideeën
Jorik lanceert vernieuwende onderzoeksideeën en past hierbij ook originele methodes toe. Op basis van historische filmbeelden kwam hij bijvoorbeeld op het idee dat het medicijn levodopa misschien bijdraagt aan het bevriezen van lopen bij Parkinson. Om dit idee te testen heeft hij een onderzoekslijnopgezet  met het Kilimanjaro Christina Medical Centre in Moshi, Tanzania. Daarnaast gebruikt hij ook technologische innovaties in zijn werk. Met het Medisch Spectrum Twente heeft hij bijvoorbeeld vibrerende sokken ontwikkeld om het lopen bij de ziekte van Parkinson te verbeteren.

Loopstoornissen compenseren
Jorik werkt intensief samen met patiënten. Hij publiceerde bijvoorbeeld een overzicht van door mensen met Parkinson ontdekte compensatiestrategieen voor loopstoornissen. Momenteel werkt hij aan een online platform over compensatiestrategieën voor loopstoornissen bij Parkinson. Daar kunnen mensen met Parkinson en zorgverleners de beschikbare strategieën bekijken, maar er ook nieuwe aan toevoegen.

Onderzoeksresultaten past Jorik Nonnekes direct toe in de scholing van (para)-medici via ParkinsonNet, een nationaal netwerk van zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg van mensen met Parkinson.

Bronnen:
- Radboudumc.nl
-  KNAW.nl (Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen)