Revalidatiearts Wendy Achterberg over gevaar gebruik lachgas

09/12/2019

Wendy Achterberg, revalidatiearts bij Reade Amsterdam, is dezer dagen regelmatig in het nieuws over de risico's van lachgasgebruik. Vanuit haar ervaring als revalidatiearts waarschuwt zij opnieuw voor het gebruik van lachgas: 'gebruikers kunnen er blijvend verlamd van raken'.

Vanaf 2016 valt lachgas niet meer onder de Geneesmiddelenwet, maar onder de Warenwet waardoor het voor particulieren vrij te verkrijgen is. Sindsdien wordt het veelvuldig gebruikt in het uitgaansleven. Bij Reade zien ze sinds die tijd steeds meer patiënten binnenkomen met klachten ten gevolge van lachgas. 'We zien zelfs mensen die een dwarslaesie hebben opgelopen ten gevolge van lachgasgebruik', zegt revalidatiearts Wendy Achterberg. Er kwamen bij Reade in het afgelopen half jaar zo'n twaalf Amsterdamse ‘slachtoffers’ van lachgas binnen. Gelukkig kunnen veel patiënten behandeld worden: ze komen binnen in een rolstoel en gaan meestal lopend weer naar huis, al dan niet met restklachten. Wendy: 'Voor het eerst is er echter ook een geval van een lachgasgebruiker die blijvend verlamd is geraakt. Hij geloofde in eerste instantie niet dat zijn klachten kwamen door lachgasgebruik, is doorgegaan met gebruiken en zit nu voor de rest van zijn leven in een rolstoel.'

'Het gebruik van lachgas zorgt voor een tekort aan vitamine B12,' zegt Wendy. 'Bij een tekort hieraan kunnen stoffen die essentieel zijn voor het onderhoud van de zenuwen niet goed omgezet worden en kunnen zich ophopen in het ruggenmerg. Wanneer dat uitvalsverschijnselen tot gevolg heeft spreken we van een dwarslaesie. Dat kan naast verminderde kracht of gevoel in armen en of benen ook voor problemen op gebied plassen, ontlasting en seksualiteit geven.'

Gelukkig is het kabinet inmiddels bezig met om met maatregelen te komen die het lachgasgebruik zullen indammen. Zie ook het Nieuwsbericht hierover op deze website.

Wendy was te zien in Nieuwsuur op zaterdag 7 december, maar ook bij Achter het Nieuws bij NPO1 extra. Tevens stond er op 9 december een artikel over het gevaar van lachgas in Het Parool.

Lees meer: