Rick Brink wordt eerste Minister van Gehandicaptenzaken

19/06/2019

Voor het eerst in de geschiedenis heeft Nederland een Minister van Gehandicaptenzaken. Rick Brink is gekozen na een spannende verkiezingsavond in het Kurhaus, gepresenteerd door Lucille Werner en Anita Witzier, die live op tv te volgen was.

Er zijn 1,8 miljoen Nederlanders met een handicap, maar er is geen apart ministerie voor gehandicaptenzorg. Daarom ging omroep KRO-NCRV in een tv-programma op zoek naar een officieuze ‘Minister van Gehandicaptenzaken’ die specifiek opkomt voor de belangen van mensen met een handicap. Rick Brink gaat samen met een team van KRO-NCRV het komende jaar relevante onderwerpen op de politieke en media-agenda zetten om zo obstakels weg te nemen voor de Nederlanders met een handicap. In de zomermaanden zal de nieuwe minister zich vooral richten op het leggen van contacten met mensen, organisaties en instanties om de prioriteiten te bepalen voor het jaarplan, dat in september zal worden gepresenteerd.

De benoeming van een speciale minister voor Gehandicaptenzaken is de bekroning van een campagne van presentator Lucille Werner. Zij vindt dat er veel te weinig aandacht is voor de gehandicapten in Nederland.

Als de nieuwe 'minister' moet Brink gaan lobbyen voor de gehandicapten. Ook zal hij vanuit zijn functie wetgeving ter discussie stellen en nieuwe ideeën tot uitvoering brengen. In het kabinet heeft minister Hugo de Jonge gehandicaptenzorg in zijn portefeuille; hij was ook bij de tv-show aanwezig.

Rick voelde zich fantastich na het winnen van de prijs. 'Niet normaal', reageerde hij. Brink, zelf al jaren vanwege de botziekte Steogenes Imperfecta gekluisterd aan zijn rolstoel, wil zich hard maken voor integratie van kinderen met een handicap in de samenleving én meer maatwerk bij de inzet van werkvoorzieningen. 'Dat kun je in mijn beleving doen door te werken aan heel concrete thema’s waarmee je laat zien dat je echt een aanvulling bent op de ministersploeg zoals deze er nu zit. Er gebeurt wel het nodige voor de mensen met een handicap, maar dat is niet genoeg, vind ik. Daarom wil ik bijvoorbeeld werken aan meer inclusieve speeltuinen, waar kinderen elkaar accepteren. Ongeacht wie ze zijn of wat ze kunnen en waar kinderen met een handicap zelfstandiger worden.'

De VRA felictieert Rick met zijn nieuwe functie en wenst Rick een vliegende start als Minister van Gehandicaptenzaken.

Beeld: KRO-NCRV, Frank van der Burg