Testen robothandschoen bij ouderen met krachtverlies

18/01/2016

De tweede testfase is ingegaan voor de robothandschoen ironHand, die ouderen met krachtverlies in de handen kan ondersteunen tijdens het uitvoeren van dagelijkse taken.

Het onderzoek in het ironHand project, dat een samenwerkingsverband is tussen eindgebruikersorganisaties, onderzoeksinstituten en technische bedrijven uit Nederland, Zwitserland en Zweden, heeft tot dusver al enkele belangrijke aanpassingen en verbeteringen opgeleverd.

Na het testen van het eerste prototype op gebruiksgemak, kwam een aantal verbeterpunten naar voren. Het prototype is daarop verbeterd. Zo is het materiaal van de handschoen aangepast en is de gebruiksvriendelijkheid verbeterd. De batterij is compacter en de sensoren in de handschoen zijn sensitiever gemaakt. De eerste reacties van gebruikers zijn positief. Ouderen die de ironHand proberen zijn enthousiast over het gebruiksgemak en de vooruitgang in hun zelfredzaamheid. “Het geeft mij extra kracht, ik kan veel meer doen met de handschoen,” zo vertelde een deelnemer.

IronHand project
Binnen het ironHand project wordt een handschoen ontwikkeld die mensen met verminderde kracht in de handen kan ondersteunen. Hierbij worden allerlei dagelijks handelingen, zoals het openmaken van voedingsmiddelen in potjes en pakjes en het bereiden van voedsel vergemakkelijkt. Daarnaast maakt de ironHand handschoen meer belastende activiteiten als tuinieren en het tillen van zware boodschappen een stuk makkelijker.
De handschoen werd tussen juni en september 2015 in Nederland, Zwitserland en Zweden voor het eerst getest op gebruiksgemak. Momenteel worden in Nederland testen met ouderen uitgevoerd bij RRD en het Nationaal Ouderenfonds. Zij werken hierin samen met Bioservo Technologies AB, Eskilstuna Kommun Vård- och omsorgsförvaltningen (Zweden), Hocoma AG en terzStiftung (Zwitserland). Naar aanleiding van de resultaten van de huidige testen worden er wederom verbeteringen doorgevoerd. Tussen mei 2016 en februari 2017 wordt de vernieuwde ironHand 4 weken getest in de thuissituatie. Het ironHand project is gesubsidieerd vanuit het Ambient Assisted Living (AAL) programma en ZonMw.

Het onderzoeksteam is nog op zoek naar geïnteresseerden die de ironHand willen testen. Belangstellenden kunnen hiervoor contact opnemen met RRD (b.radder@rrd.nl)  of Nationaal Ouderenfonds (l.gaasbeek@ouderenfonds.nl).