Revalidatiearts in de media
Interview met aios Anna Zielman en opleider Ilse van Nes (Arts in Spe)
Met als titel 'Als revalidatiearts maak je iemand wereld weer wat groter’ geven Anna Zielman en Ilse van Nes in dit artikel van tijdschrift Arts in Spe (maart 2022) uitleg over het vak revalidatiegeneeskunde.
Lees verder.
Documentairereeks Stuk
Stuk is een vierdelige documentaireserie waarin een aantal mensen wordt gevolgd tijdens de periode die ze doorbrengen in revalidatiecentrum Heliomare.
Lees verder
Een week van een kinderrevalidatiearts (2019)
Uit het dagboek van Jeanine Voorman, kinderrevalidatiearts bij het UMC Utrecht en Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Zij ziet vooral kinderen met hersenletsel. Door het gebruik van hulpmiddelen en het trainen van vaardigheden van de kinderen, probeert ze samen met haar collega’s de gevolgen van de aandoening aan te pakken. Alles met als doel dat kinderen zich zo optimaal mogelijk kunnen ontwikkelen. In dit dagboek van een week in juli vertelt ze over haar gevarieerde werk.
Lees verder
Exposure in Vivo bij chronische pijn
Omdat angst voor pijn en belangrijke rol speelt in het ontstaan en behoud van chronische pijn, is een behandeling ontwikkeld die zich richt op het verminderen van angst om mensen met pijn in beweging te krijgen. Deze behandeling heet Exposure in Vivo en is tot stand gekomen door onderzoek van de Universiteit Maastricht in samenwerking met Maastricht UMC+ en Adelante.
Zie hieronder een youtube-filmpje over Exposure in Vivo en klik hier voor meer informatie.
https://youtu.be/trI44tTwugk
Interview met revalidatiearts Anne Marie ter Steeg in 'De Jonge Specialist'
In het septembernummer 2017 van De Jonge Specialist staat een interview met Anne Marie ter Steeg, revalidatiearts bij Reade en bestuurslid van de VRA.
In een vloeiend betoog geeft Anne Marie aan waar de winst van de revalidatie zit. 'Revalidatie levert ziekenhuizen minder inkomsten op dan andere specialismen, maar de winst van revalidatie zit vooral in de toegenomen participatie van mensen en het gunstige effect op de samenleving als geheel. Cliënten en partners ervaren een hogere kwaliteit van leven, keren op een goede manier terug naar de arbeidsmarkt of hebben minder zorg nodig.'
Klik hier voor meer informatie en om het interview met Anne Marie te lezen.
Interview met aios Wietse Gaykema in opleidingsspecial van LAD-magazine
De LAD en De Geneeskundestudent vinden dat er tijdens de opleiding geneeskunde meer moet worden gefocust op 'onbekende' en 'onbeminde' specialismen, zoals de sociale geneeskunde en de revalidatiegeneeskunde. In de gezamenlijke special van het LAD magazine (augustus 2017) zoomen ze in op de vraag- en aanboddilemma's op de opleidingsmarkt.
In dit nummer staat ook een interview met Wietse Gaykema, revalidatiearts in opleiding en voorzitter van de Kerngroep. Wietse geeft in zijn interview antwoord op de vraag: 'Wat maakt jouw specialisme leuk?'
Klik hier voor meer informatie en om het interview met Wietse (of de hele opleidingsspecial) te lezen.
Revalidatiegeneeskunde in 'De Medisch Specialist'
In 'De Medisch Specialist', het tijdschrift van de Federatie Medisch Specialisten, staat in editie 2017-2 o.a. een interview met twee revalidatieartsen. Natasja Jelsma, revalidatiearts in Rode Kruis Ziekenhuis, en Peter de Koning, kinderrevalidatiearts in Heliomare, leggen uit wat het werk van de revalidatiearts inhoudt. De revalidatiegeneeskunde kent een brede patiëntenpopulatie, verspreid over revalidatiecentra en ziekenhuizen in heel Nederland. Waar andere specialismen zich vooral richten op op de behandeling van ziekten of aandoeningen, kijkt de revalidatiearts met name naar het functioneren van een patiënt. 'Een patiënt moet in zijn dagelijks leven zo min mogelijk last hebben van de gevolgen van een aangeboren of verkregen aandoening', aldus Peter.
Klik hier voor meer informatie en om het gehele interview (of het hele nummer van De Medisch Specialist) te lezen.
Eerste Nederlander krijgt breingestuurde robotarm
Voormalig vrachtwagenchauffeur Johan Baggerman heeft als eerste Nederlander een zogeheten klikrobotarm gekregen. Het bijzondere aan deze robotarm is dat hij ‘m kan aansturen met zijn gedachten. Wereldwijd zijn er maar een paar mensen met zo’n prothese. Baggerman kreeg zijn prothese van chirurg Jan Paul Frölke en revalidatiearts Henk van de Meent van het academische Radboudumc in Nijmegen. De artsen hebben bijna zeven jaar aan de kunstarm gewerkt.
Dit onderwerp was in het nieuws in diverse Nieuwsprogramma's. (EenVandaag 25-4-2017)
http://gezondheid.eenvandaag.nl/tv-items/73645/nederlander_krijgt_met_gedachten_aan_te_sturen_robotarm
Robothandschoen
Voor mensen die door een beroerte, ouderdom of reuma verminderde kracht in hun hand hebben, kunnen dagelijkse klusjes als het smeren van een boterham of het drinken van een kop koffie tamelijk lastig zijn. Voor een deel van deze mensen lijkt er echter in de nabije toekomst een oplossing te komen in de vorm van een handschoen.
De handschoen, door onderzoekers ook wel de Iron Hand genoemd, bevindt zich nog in de testfase maar moet uiteindelijk op de markt verschijnen. De handschoen is door het Zweedse bedrijf Bioservo bedacht en wordt nu verder in het Nederlandse Enschede getest. In het Roessingh doen wetenschappers momenteel onderzoek naar de exacte werking van de handschoen en proberen ze de handschoen beter af te stemmen op de wensen van patiënten.
Zorg.nu heeft een programma gemaakt over deze Robothand. (AVROTROS, NPO1, 4 november 2016)
http://zorgnu.avrotros.nl/uitzendingen/04-10-2016/robothandschoen/
Wat doet een revalidatiearts?
In het programma 'Thuis in de Zorg' van 251tv worden diverse afdelingen en instellingen die met zorg te maken hebben bezocht. Een gesprek met dr. N.G. (Natasja) Jelsma, revalidatiearts in het Rode Kruis Ziekenhuis. (251tv, 27 juni 2016)
Ekso-skelet in Heliomare
In Heliomare heeft men een ekso-skelet aangeschaft, een nieuw hulpmiddel bij de therapie van patiënten met een dwarslaesie. Een ekso-skelet, is een looprobot die het voor dwarslaesiepatiënten mogelijk maakt om te staan en te lopen. Het skelet neemt gewrichtsbewegingen van de benen over, zo kan lopen worden nagebootst. Revalidatiearts D. (David) Gobets geeft een toelichting. (251tv, 3 december 2014)
https://www.youtube.com/watch?v=dKFMakgUcPo
Wat is chronische pijn en wat kan revalidatie bieden
Chronische pijn en revalidatie. Presentatie door L. (Loes) Swaan, revalidatiearts bij Rijndam revalidatiecentrum. (14 oktober 2013)
https://www.youtube.com/watch?v=KGjTaCUkNKk
Revalidatiegeneeskunde
Een dag uit het leven van een revalidatiearts. Revalidatiearts T. (Tanja) Blom-Luberti neemt u mee naar Medisch Centrum Alkmaar. (KNMG, 28 maart 2012)
Meer informatie over het beroep revalidatiearts vindt u ook op de website van de KNMG.
https://www.knmg.nl/opleiding-herregistratie-carriere/geneeskundestudie/beroepskeuze/overzicht-filmpjes/beroepskeuze-vervolgopleiding/revalidatiegeneeskunde-2.htm