Verrichtingen- en diagnosethesaurus
Hieronder vindt u informatie over:
Diagnosethesaurus en Verrichtingenthesaurus
Verrichtingenthesaurus
De Verrichtingenthesaurus is de landelijke standaard voor het registreren van medische verrichtingen in het EPD. Dit gebeurt volgens het principe eenheid van taal, waarbij de vastgelegde gegevens voor meerdere doeleinden kunnen worden gebruikt. Elke twee maanden wordt een geactualiseerde versie van de Verrichtingenthesaurus uitgeleverd.
Klik hier voor meer informatie
Diagnosesthesaurus
De Diagnosethesaurus ondersteunt de arts bij het gestandaardiseerd vastleggen van diagnosen in het elektronisch patiëntendossier (EPD). De Diagnosethesaurus is een lijst met klinisch relevante diagnosetermen in de taal die medisch specialisten in de praktijk gebruiken. De Diagnosethesaurus is via Mijn DHD beschikbaar voor medewerkers van ziekenhuizen en overige zorginstellingen die hiertoe geautoriseerd zijn. Maandelijks verschijnt een update van de Diagnosethesaurus. Daarnaast kan voor uitgebreide zoekmogelijkheden de thesaurusviewer T-Rex worden gebruikt.
Klik hier voor meer informatie
De VRA is inhoudelijk eigenaar van de diagnosethesaurus. De uitvoering is gedelegeerd naar de Beroepsbelangencommissie.
Wijzigingsprocedure
Er is een wijzigingsprocedure waarmee artsen van instellingen een wijziging voor de verrichtingen- of diagnosethesaureus kunnen aanvragen. Wijzigingsverzoeken lopen via de DHD, zie hiervoor deze link.
In het kort is de wijzigingsprocedure als volgt:
- Een wijzigingsverzoek kan worden ingediend via een template, zie de website van DHD. Dit kan alleen door een geautoriseerde contactpersoon van een ziekenhuis of wetenschappelijke vereniging (de servicedesk van DHD kan aangeven wie dat zijn)
- De DHD doet de voorbereiding (checkt met internationale classificaties als ICD-10 en SNOMED CT).
- De DHD legt de wijzigingen daarna voor aan de Beroepsbelangencommissie van de VRA.
- De Beroepsbelangencommisie besluit wat wel en niet wordt toegevoegd aan de diagnose- en verrichtingentabellen.