De Werkgroep Transculturele Revalidatie (WTcR) heeft als doel het bevorderen, op peil houden en beschikbaar stellen van deskundigheid op het gebied van de transculturele revalidatiegeneeskunde, en thema’s zoals recht op gezondheid en global health. De werkgroep functioneert onder auspiciën van de VRA en de Nederlandse Vereniging voor Tropische Geneeskunde (NVTG).

E: transculturelerevalidatie@revalidatiegeneeskunde.nl

Bestuur

Voorzitter: mw. M. (Marga) Tepper
E: M.Tepper@umcg.nl
Secretaris en penningmeester: dhr. W. (Wim) Otto, sociaal geneeskundige
E: wimcotto@gmail.com

Overige leden

Mw. E. (Esther) Schutte, Secretaris (NVTG)
Mw. A.T. (Alicia) Lucardie, Secretaris (VRA)
Dhr. J.H.M. (Jos) Dekker
Dhr. A.J. (Fons) van Dijk
Mw. A.H.B.C. (Karin) Schepman
Mw. R.A. (Rachel) Zalmijn
Dhr. A. (Adriaan) van Es Buitengewoon lid

Save the date – Seminar WTcR – 15 april 2023

De Werkgroep Transculturele Revalidatie organiseert op 15 april 2023 het seminar ‘Denken in Revalidatiegeneeskunde, Onbegrepen Aandoeningen, en Global Health; een verrijking voor de praktijk‘. Er is een prachtig programma samengesteld waarbij vanuit diverse invalshoeken wordt getoond hoe de toepassing van deze inzichten in de zorg, leidt tot een verrijking in de praktijk. 
Klik hier voor meer informatie

Right to Health

De Werkgroep Transculturele Revalidatie heeft een toolkit ontwikkeld waarmee inzicht kan worden verkregen in de mate waarin die Human Rights worden gerealiseerd in de instelling waar men werkt. Deze score methode betreft niet het resultaat van revalidatie-inspanningen maar kwalificaties van de vier pijlers availability, accessability, acceptability en quality of care. Noch zijn revalidatieartsen of arts-assistenten verantwoordelijk voor de situatie waarin een score eventueel niet optimaal is.

Toolkit Right to health, november 2021

Publicaties

‘Global’ revalidatiearts in opleiding (NTR maart 2022)

Alicia Lucarie, Esther Schutte

Documenten


Uitgelichte NTR artikelen

Revalidatie kan wereldwijd 2,5 miljard mensen baten

AuteurPROF. DR. F. (FRANS) NOLLETHoogleraar en Revalidatiearts, Amsterdam UMC, locatie AMC Waarom dit onderzoek? De wereldbevolking vergrijst en het aantal…

Silver linings van een pandemie – een Australische ervaring

Voor de COVID­19­ pandemie werd de zorg voornamelijk in de spreekkamer op de polikliniek geleverd. Nu wordt Telehealth volop geaccepteerd…

Werkweek van de revalidatiearts in Suriname

Milton Pelgrim is in Nederland opgeleid en werkt sinds enkele jaren in Suriname. In dit artikel geeft hij een weergave…

Op weg naar betere revalidatiezorg voor Kameroen

De revalidatiezorg in Kameroen ondergaat de komende jaren zelf een ingrijpend revalidatietraject. Met steun uit Nederland bouwt een lokale gezondheidsorganisatie,…

Uitgelichte RM artikelen

Rotterdams Onderwijs- en Revalidatiecentrum stuurt aan op trots: ‘Ik doe gewoon mee’

‘Een verandering vindt plaats omdat gewone mensen buitengewone dingen doen’, zei oud-president Barack Obama. Revalidatie Magazine brengt een ode aan…

Hoe de woede van Glenn om zijn verbrijzelde hand veranderde in tevredenheid

Glenn Dillisse (29) verbrijzelde zijn hand bij een motorongeluk. Drie operaties en een intensieve – en verrassend snelle – revalidatieperiode…

‘Het is fijn dat iemand je begrijpt’

Eén hulplijn voor iedereen die met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) te maken heeft: dat is Breinlijn. Het initiatief van zes organisaties…

‘Regionale samenwerking staat centraal’

De medisch specialistische revalidatie is adequaat in actie gekomen tijdens de corona-crisis. Dat constateert Annette Kuijk, voorzitter van de Nederlandse…